top of page

Psychologie in badkamerontwerp!


GEBRUIK VAN KLEURPSYCHOLOGIE IN BADKAMERONTWERP

Wist je dat het veranderen van een functie in je badkamer, woonruimte of slaapkamer de manier waarop je erop reageert totaal kan veranderen? We hebben het niet over nieuwe meubels of verlichting, maar over kleur, een onderdeel van het interieurontwerp dat velen negeren. Wie kiest er nog voor gekleurde tegels?

Van heldere kleuren die energie en leven in uw badkamer introduceren tot lichte, contrastarme kleuren die uw persoonlijke welness ruim en rustgevend maken, verschillende kleuren kunnen een enorm psychologisch effect hebben op uw huis. We gaan kijken naar het effect dat psychologie heeft op een van de meest vitale plekken in uw huis: de badkamer. Lees verder om te leren hoe je kunt veranderen hoe je badkamer je laat voelen door de kleur van muren, tegels, sanitair en plafond te veranderen.

De basis van kleurenpsychologie voor interieurontwerp

Wat is jouw favoriete kleur? Of je nu van rood, blauw, roze of groen houdt, zou je jezelf kunnen zien als je je huis in je favoriete kleur decoreert? Niet alle kleuren passen in een omgeving waarin u leeft, zelfs als ze uw persoonlijke favoriet zijn. Elke kleur heeft een persoonlijkheid, waarbij bepaalde kleuren nauw verbonden zijn met bepaalde gevoelens en emoties. Rood wordt geassocieerd met passie en gevaar, terwijl groen een vermogen heeft om mensen in balans te brengen, te kalmeren en te kalmeren, perfect voor een tegel in de badkamer zou je zeggen. De unieke kenmerken van elke kleur zijn bestudeerd door psychologen en ontwerpers, waarbij veel wetenschappers verbanden leggen tussen hun voorkomen in de natuur en de emoties die ze bij ons mensen teweegbrengen:

  • Rood wordt geassocieerd met gevaar, misschien omdat het de kleur van bloed en vuur is. Interessant is dat zelfs dieren van nature bang zijn voor de kleur rood.

  • Groen wordt geassocieerd met rust, kalmte en zelfgenoegzaamheid. Een frequent zicht in de natuur, het is een populaire kleurkeuze voor slaapkamers en woonkamers.

  • Geel wordt geassocieerd met zonlicht en energie. Het is een opvallende kleur waarvan het moeilijk is om er vanaf te kijken, waardoor het een favoriet is van adverteerders.

  • Oranje wordt geassocieerd met warmte en stabiliteit. Omdat het zo'n intense kleur heeft, kun je het het beste buiten de slaapkamer gebruiken om slapeloosheid te voorkomen.

  • Bruin wordt geassocieerd met veiligheid en prestige. Van lederen sofa's tot houten vloeren, het is een hoofdbestanddeel van zowel moderne als klassieke woonkamers.

Welke kleuren zijn het meest geschikt voor een badkamer?

Je woonkamer is om te ontspannen en te genieten. Je slaapkamer is om gezond te slapen. Waar is je badkamer voor? Van ontspannen tot reinigen, het begin van je dag weliswaar.

Goede badkamerkleurenschema's zijn niet al te opvallend of overweldigend, maar ze gebruiken spaarzaam de juiste kleuren om je in de juiste stemming te brengen.

Welke kleuren inspireren creativiteit? Heldere kleuren zoals geel stimuleren het intellect en brengen u in een creatieve bui. Geel kan je ook energie geven en geeft je een schok van energie dankzij het heldere, opvallende uiterlijk.

Nadat je 's morgens opstond, waar is je eerste bestemming? Voor de meesten van ons is het de badkamer. Omdat geel het uiterlijk van zonlicht nabootst, is het een prachtige kleur om 's morgens vroeg wakker te worden.

Verschillende andere kleuren zijn ook geschikt voor een badkamer. Lichte tinten oranje en blauw kunnen er prachtig uitzien in combinatie met een wit plafond en sanitair. Zelfs lichtgroen bruin passen perfect in de meeste moderne badkamer.

Kleur gebruiken om uw badkamer groter te laten voelen

Waarom voelen zwarte kamers kleiner aan dan witte kamers? Kleur heeft niet alleen invloed op onze stemmingen; het heeft ook een ernstig effect op het kunnen waarnemen van diepte en schaal. Een donker gekleurde kamer voelt vaak kleiner aan dan een lichte kamer, ook al heeft deze dezelfde afmeting.

Decorateurs gebruiken donkere kleuren spaarzaam in kleine ruimten, vooral de ultieme donkere kleur: zwart. Zwart, donkergrijs en bruin absorberen allemaal kleur en licht, waardoor ze ongeschikt zijn voor kleine ruimten zoals het toilet, die profiteren van lichtreflectie. Wel geeft een donkere tegels de ruimte een wat meer luxe gevoel. De sleutel tot het uitbreiden van uw toilet met kleur is eenvoudig: houd dingen licht en helder om zoveel mogelijk licht weer te geven. Hoe lichter het kleurenschema van uw keuken, hoe groter het oog voor het menselijk oog.

Of u nu kiest voor geel of blauw, groen of oranje, blijf bij een lichte toon die gemakkelijk passief te absorberen is. Heldere en opvallende kleuren horen niet thuis in de badkamer - ze zijn te krachtig en ze zullen de ruimte vaak kleiner maken dan het in werkelijkheid is.

Kies naast een lichte kleur ook voor een laagcontrastkleurenschema voor uw badkamer. Hoe meer contrast er is tussen de kleur van uw muren en de kleur van uw plafond, hoe kleiner en kleiner uw badkamer zal voelen. Nu is het wel zo dat je met sommige contrasten een enorm statement kan maken.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black
  • Pinterest Basic Black
bottom of page